Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 24 ianuarie 2022

Roberta Metsola este noul președinte al Parlamentului European

În urma unui acord între principalele trei grupuri politice ale Parlamentului European (PE), Roberta Metsola (Partidul Popular European, Malta) a fost aleasă marți, 18 ianuarie, în funcția de președinte al legislativului comunitar, din primul scrutin, cu 458 de voturi din 690. Roberta Metsola, eurodeputat începând cu 2013, a devenit prim-vicepreședinte al PE în noiembrie 2020. Aceasta va conduce Parlamentul până la constituirea unui nou legislativ, după alegerile europene din 2024. Totodată, săptămâna aceasta, eurodeputații au ales 14 vicepreședinți ai PE și 5 chestori și au actualizat numărul de membri din cele 20 de comisii și 3 subcomitete ale Parlamentului European.

Unii miniștri de finanțe ai UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Directiva de implementare a Pilonului II

Miniștrii de finanțe ai UE au dezbătut pentru prima dată marți, 18 ianuarie, propunerea pentru o Directivă de implementare a ratei minime efective de impozitare de 15% (așa-numitul Pilon II) în cadrul UE. În ceea ce privește domeniul fiscal, Președinția franceză a Consiliului UE a declarat că intenționează să dedice primele luni ale semestrului preponderent acestei chestiuni. Cu toate acestea, dezbaterea a relevat unele îngrijorări. Polonia, Ungaria și Estonia și-au exprimat dezideratul de a avea măsuri de protecție legale care să conecteze implementarea Pilonului II de implementarea Pilonului I (realocarea drepturilor fiscale) aferenți reformei fiscale OCDE, aflată în curs de finalizare printr-o Convenție multilaterală. Cele trei state, precum și Suedia, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la calendarul de aplicare pentru anul 2023, care ar putea să nu fie realizabil pentru toate statele, conform declarațiilor acestora. În ceea ce o privește, Malta a exprimat „îngrijorări serioase”, fără a oferi mai multe detalii. Discuția va continua la următorul Consiliu ECOFIN, programat la 15 martie, atunci când Franța speră că se va încheia un acord.

Propunerea privind DEBRA va fi prezentată în 2022

Comisarul european pentru impozitare, Paolo Gentiloni, a confirmat luni, 17 ianuarie, că CE va prezenta propunerea sa pentru stabilirea unei indemnizații pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării (DEBRA) în cursul acestui an. Gentiloni a oferit și un răspuns la o întrebare scrisă înaintată de eurodeputatul João Pimenta Lopes (Stânga Unită Europeană, Portugalia). Comisarul a afirmat că scopul acestei inițiative este de a trata tendința de favorizare a îndatorării care vine din faptul că dobânda plătită pentru datorii este deductibilă fiscal, în timp ce remunerația plătită ca rentabilitate a capitalurilor proprii nu este. Inițiativa este prevăzută pentru a completa regulile cu un cadru general anti-abuz solid, a mai adăugat acesta. Momentan, Comisia își finalizează evaluarea de impact, astfel încât caracteristicile principale ale măsurii sunt încă nefinalizate, a explicat Paolo Gentiloni. Potrivit unei agende provizorii, propunerea ar putea fi prezentată la 11 mai 2022.

Comisia Europeană inițiază activitățile pentru modernizarea obligațiilor de raportare a TVA

Comisia Europeană a lansat vineri, 21 ianuarie, o consultare publică cu privire la planul acesteia de a moderniza obligațiile de raportare a TVA și a facilita facturarea electronică, de a actualiza regulile TVA pentru „economia la cerere” și de a efectua tranziția către o singură procedură de înregistrare în scopuri de TVA la nivelul UE. Comisia a anunțat deja această inițiativă în Programul de lucru pentru 2022 și ar trebui să o prezinte în decursul ultimului trimestru al anului. Comisia își va concentra atenția în principal pe introducerea unor dispoziții privind raportarea digitală parțială (limitate la tranzacțiile transfrontaliere) sau total armonizate (care acoperă tranzacțiile naționale și transfrontaliere), inclusiv facturarea electronică. Potrivit explicațiilor CE, o altă opțiune ar fi introducerea unor obligații privind stocarea datelor care să impună contribuabililor să înregistreze datele aferente tranzacțiilor utilizând un format predeterminat și să furnizeze informații doar la cerere. Consultarea publică se va încheia la 15 aprilie.

AMLA se află pe agenda prioritară a Președinției franceze a Consiliului UE

Propunerea de a crea o nouă autoritate UE dedicată luptei împotriva spălării banilor (AMLA) va constitui o prioritate a Președinției franceze a Consiliului UE pe parcursul următoarelor luni, a asigurat Olivier Dussopt, reprezentatul ministrului francez delegat pentru conturi publice, în timpul unei conferințe organizate la Paris vineri, 21 ianuarie. Acesta a declarat că Franța își dorește compromisuri „ambițioase” și „proporționale”. Independența consiliului executiv al AMLA, precum și natura – mai degrabă decât cuantumul – acțiunilor pe care AMLA le va controla vor constitui două puncte fundamentale pentru Franța, a explicat Dussopt. Eurodeputatul Luis Garicano (Partidul Renew Europe, Spania) – unul dintre principalii negociatori ai PE în acest dosar – a declarat că în Parlamentul European activitatea este abia la început. Prima sa prioritate va fi extinderea ariei de acoperire aferentă entităților care vor intra sub directa supraveghere a AMLA. Luis Garicano a identificat ca alte posibile „îmbunătățiri” și necesitatea de a avea mai multe resurse, de concentrare sporită asupra sectorului nefinanciar și de a avea o funcție centrală a Unităților de Informații Financiare (FIU-uri).

Comisia Europeană solicită feedback din partea statelor membre cu privire la transpunerea Directivei privind testul de proporționalitate

Comisia Europeană intenționează să invite experți din partea statelor membre pentru a împărtăși experiențe și opinii cu privire la transpunerea Directivei (UE) 2018/958 – efectuarea unui test de proporționalitate, înainte de adoptarea unor noi reglementări referitoare la profesii în timpul ședinței din 3 februarie 2022 a Grupei de lucru a Consiliului cu privire la competitivitate și creștere. Potrivit Comisiei, testul de proporționalitate, pe care Directiva l-a implementat, va asigura că toate dispozițiile care privesc profesiile reglementate sunt necesare și echilibrate. Într-o notă pregătitoare, CE subliniază din nou că transpunerea eficientă a Directivei la nivel național este esențială pentru atingerea întregului potențial al acesteia în termeni de prevenție. De asemenea, Comisia dorește să primească informații cu privire la ceea ce au făcut sau intenționează să facă statele membre pentru a asigura că procedurile naționale de evaluare a proporționalității vor funcționa eficient în practică și vor constitui o parte integrantă a procesului decizional.